Blog


Boete voor man die met drone naast een landingsbaan van Schiphol beland

Laatst aangepast op dinsdag, 11 augustus 2015 17:04
Geschreven door 

Een Bulgaarse man heeft een boete gekregen omdat zijn drone naast een landingsbaan op Schiphol belande.

Nadat het onbemande luchtvaartuig bij Schiphol werd ontdekt ging de marechaussee op pad om te achterhalen waar het object vandaan kwam. De man stond op de parkeerplaats van luchthaven Schiphol geparkeerd.

Na meegenomen te zijn naar het bureau van de marechaussee vertelde de man dat hij de controle over de drone was verloren en dat het apparaat zo naast de landingsbaan terecht is gekomen. Het incident heeft voor de rest geen invloed gehad op het luchtverkeer maar het had ook heel anders af kunnen lopen. De man kreeg een boete van 500 euro en mocht daarna weer gaan. De boete had echter veel hoger kunnen zijn. Dit omdat de man in een CTR zone heeft gevlogen en in 3km in de buurt van een vliegveld. Bij de betere drones zit eral standaard ingebouwd dat hij niet opstijgen. Het gaat hier dus ook vormoedelijk om een klein exemplaar.

Als jijzelf onzeker bent of je in een no-fly zone bent dan kan je de web-applicatie Drone Preflight gebruiken waarbij je makkelijk kan zien of jij je in een gecontroleerd gebied bevind.

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.